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Do I have to be registered to vote absentee?
Registration requirements vary from State to State. 
Most States and territories require registration to 
vote absentee. Voter registration and absentee ballot 
request can be done at the same time by submitting 
the Federal Post Card Application (FPCA). If you are 
already registered to vote and only wish to request 
a ballot, you should submit your FPCA as soon as 
possible.

Where do I send my voter registration/absentee 
ballot request?
Your request form must be completed, printed, 
signed, dated and mailed directly to your local 
election official. Some States allow your request to be 
faxed or emailed to your local election office. These 
officials will handle the processing and distribution of 
your absentee ballots and may need to contact you 
for further information or clarification. To facilitate 
this process, please provide a current email address, 
phone and fax number on your application.

When mailing election materials to my State or 
territory, do I have to pay postage?
When mailed from any U.S. post office, U.S. 
embassy or consulate or APO/FPO mail facility, the 
hardcopy FPCA form is postage-paid. In order to 
receive free postage, the online version of the form 
must be mailed in an envelope printed with our 
postage-paid envelope template. You may mail the 
completed form in an envelope with proper postage 
affixed. Ensure that your form is postmarked (see 
postmarking instructions in the right column) and 
sent to arrive before your State’s specific deadline. 
You must pay postage if the materials are mailed 
from a non-U.S. postal facility.

It is recommended that voted ballots be mailed from 
your location outside the U.S. rather than be given 
to another individual to be placed in the U.S. postal 
system. If the ballot is postmarked from any location 
inside the U.S. your local election official may not 
count your ballot.

What is a postmark and how do I make  
sure I get one?
A postmark is a postal marking made on a piece of 
mail indicating the date and time that the item was 
accepted by the postal service. Postmarks are used 
to determine if voting materials have been mailed by 

State deadlines. Due to varying mail pick up times, 
the day you ‘mail’ your election mail may not be the 
day the postal facility postmarks it.

You may ask the mail clerk to hand stamp the 
election material so that a date is clearly visible. 
In certain situations a handwritten postmark and 
signature from you or a notarizing official may be 
sufficient.

When is the best time to apply for an  
absentee ballot?
We recommend that you register to vote/request an 
absentee ballot in January of each year, or at least 90 
days before Election Day.

Must I submit a separate application for  
each election?
A citizen usually does not need to submit a separate 
application for each election. The length of time 
an application is good for varies by State. Most 
accept the Federal Post Card Application (FPCA) 
as a request for all Federal office elections for the 
calendar year in which it was submitted. To ensure 
that you receive absentee ballots for all elections 
in which you are eligible to vote, we recommend 
that you submit a new FPCA in January of each year 
and whenever you have a new mailing address. If 
you are requesting an absentee ballot for a specific 
election, note in Block 9 the election for which you 
are requesting the ballot, i.e., “primary (or special, or 
general) election only.”

Refer to the individual State pages in Chapter 2 
for additional information about State and territory 
requirements.

When should I receive my ballot? What  
happens if I do not receive a ballot from my local 
election office?
States and territories must send ballots no later than 
45 days before an election. If you have not received 
your ballot 30 days before the election, contact your 
local election official.

If you have requested an absentee ballot from your 
State but have not received it, you can also vote by 
using the back-up Federal Write-In Absentee Ballot 
(FWAB). You may submit the FWAB at any time after 
you submit your FPCA.

Frequently asked questions about absentee voting for  
Uniformed Service Members, their families and overseas citizens
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In order to be eligible to use this back-up ballot,  
you must:

•	Be absent from your voting residence;

•	Have applied for a regular ballot early enough so 
the request is received by the appropriate local 
election official not later than the State deadline; 
or the date that is 30 days before the general 
election; AND

•	Have not received the requested regular 
absentee ballot from the State.

If you have not received your ballot one month 
before the election: 

•	Go to FVAP.gov and see what online ballot 
delivery tools are available for your State.

•	Use the FWAB online assistant available at  
FVAP.gov to complete a back-up ballot and 
submit it to your local election official. If you 
cannot access FVAP.gov, you can obtain a 
hardcopy form from your Voting Assistance 
Officer at military installations or at U.S. 
embassies/consulates.

•	Contact your local election official to determine 
the status of your ballot. Contact information is 
available at FVAP.gov.

•	When you receive your regular absentee ballot, 
complete it and return it regardless of when you 
receive it. Your local election official will ensure 
that only one of the ballots is counted.

All FWABs must be completed, printed, signed, 
dated and submitted to your local election official. 
Check out your State’s instructions to determine your 
State-specific instructions, witness requirements for 
voted ballots, deadlines and mailing addresses.

Questions for Uniformed Services/Family 
Members

Can I vote absentee?
You can vote absentee in local, State and Federal 
elections if you are a U.S. citizen 18 years or older 
and are an active duty member of the Armed Forces, 
Merchant Marine, Public Health Service, NOAA, a 
family member of the above or a U.S. citizen residing 
outside the United States.

Where is my “legal voting residence”?
For voting purposes, “legal voting residence” can be 
the State or territory where you last resided prior to 
entering military service OR the State or territory that 
you have since claimed as your legal residence.

Even though you may no longer maintain formal 
ties to that residence, the address determines your 

proper voting jurisdiction. To claim a new legal 
residence, you must have simultaneous physical 
presence and the intent to return to that location as 
your primary residence.

Military and their family members may change their 
legal residence every time they change permanent 
duty stations, or they may retain their legal residence 
without change. This may mean that the family’s 
Uniformed Service member has a different legal 
voting residence than his/her family members. A 
Judge Advocate General officer or legal counsel 
should be consulted before legal residence is 
changed because there are usually other factors that 
should be considered besides voting.

My family members are not in the military; can 
they also vote absentee?
Yes. Eligible spouses and dependents (U.S. citizens, 
18 years or older) of military personnel may vote 
absentee. Some States allow children of military 
personnel residing overseas who are U.S. citizens but 
who have never resided in the U.S. to claim one of 
their U.S. citizen parent’s legal State of residence as 
their own. 

How do I register to vote or request an absentee 
ballot?
You may register and request an absentee ballot 
with a single form: the Federal Post Card Application. 
This application form is accepted by all States and 
territories and is postage- paid in the U.S. mail 
system, including the Military Postal System and State 
Department Pouch mail. Hard copies of the form can 
be obtained from your installation’s Voting Assistance 
Officer or requested directly from the Federal Voting 
Assistance Program.

An online version of the FPCA is also available. The 
online version of the form must be mailed in an 
envelope with proper postage, or mailed using our 
prepaid return envelope.

Your request form must be completed, printed, 
signed, dated and mailed directly to your local 
election official.

Can I vote in-person where I am stationed?
Military members may vote in the U.S. State or 
territory where stationed if they change their legal 
residence to that State or territory, even if they live 
on a military installation. Be advised that there may 
be legal obligations, such as taxation, if you change 
your State of residence. Therefore, consult a Judge 
Advocate General officer or legal counsel before 
making such a decision.

Currently there are no provisions for personnel 
stationed outside the U.S. to vote in-person where 
stationed.

FVAP.gov
FVAP.gov
FVAP.gov
FVAP.gov
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Questions for Overseas Citizens

Can I vote absentee?
You may vote absentee in any election for Federal 
office if you are a U.S. citizen 18 years or older and 
reside outside the United States. Only certain States 
allows U.S. citizens who have never resided in the 
United States to vote. For more information, go to: 
FVAP.gov. 

If I do not maintain a legal residence in the U.S., 
what is my “legal State of residence”?
Your “legal State of residence” for voting purposes 
is the State or territory where you last resided 
immediately prior to your departure from the United 
States. This applies to overseas citizens even though 
you may not have property or other ties in your last 
State of residence and your intent to return to that 
State may be uncertain.

When completing Block 7 of the request form, be 
sure to enter the entire mailing address of your last 
residence, including rural route and number. That 
address determines your proper voting jurisdiction.

Some States allow children of U.S. citizens residing 
overseas who are U.S. citizens but who have never 
resided in the U.S., to claim one of their parent’s legal 
State of residence as their own. 

How do I register to vote, or apply for an 
absentee ballot?
You may register and request an absentee ballot 
with a single form: the Federal Post Card Application. 
This application form is accepted by all States and 
territories and is postage-paid in the U.S. mail 
system including the Military Postal System and State 
Department Pouch mail. Hard copies of the form can 
be obtained from some U.S. embassies or consulates 
or requested directly from the Federal Voting 
Assistance Program.

An online version of the FPCA is also available. The 
online version of the form must be mailed in an 

envelope with proper postage, or mailed using our 
prepaid return envelope.

Your request form must be completed, printed, 
signed, dated and mailed directly to your local 
election official.

Can I register or vote in-person at the embassy or 
consulate?
There are no provisions for in-person voting or on-
site registration at U.S. embassies or consulates. U.S. 
embassy and consular officials can assist U.S. citizens 
in completing the voter registration/absentee ballot 
request form or other election materials for their 
State, witness election materials (if required) and 
provide other absentee voting information.

You may mail election materials from U.S. embassies 
and consulates. Remember to make sure that all 
election material is postmarked.

Can my selection in Block 1 of the Federal Post 
Card Application or Federal Write-In Absentee 
Ballot affect my U.S. citizenship?
No, the U.S. Department of State confirms that 
residing abroad without a set date and intent 
to return to a particular State is not a potentially 
expatriating act that could result in loss of U.S. 
citizenship. Checking “I am a U.S. citizen residing 
outside the United States, and my return is not 
certain” will not result in loss of your U.S. citizenship. 
Persons who wish to renounce U.S. citizenship 
abroad must take an oath of renunciation before a 
U.S. diplomatic or consular officer at a U.S. embassy 
or consulate abroad.

Does voter registration affect my tax status? 
Voting for candidates for Federal offices does not 
affect your Federal or State tax liability. Voting for 
candidates for State or local offices could affect your 
State income tax liability depending on the laws of 
your State. If you are concerned how your response 
may affect your State tax status, consult legal counsel, 
a U.S. tax advisor or your State tax authorities.

Your Voting Assistance Officer

Name

Phone

Location

Email

Federal Voting Assistance Program
FVAP.gov, 1.800.438.8683, (703) 588.1584, DSN: 425.1584, vote@fvap.gov 
International toll-free numbers available at FVAP.gov.

FVAP.gov
FVAP.gov
mailto:vote@fvap.gov
FVAP.gov

	01_Front Cover
	02_DoD-DoS Contact Info
	03_Intro & Table of Contents
	04_Chapter 1_Absentee voting procedures
	05_Chapter 2_ Intro voting by State or territory
	06_Alabama
	07_Alaska
	08_American Samoa
	09_Arizona
	10_Arkansas
	11_California
	12_Colorado
	13_Connecticut
	14_Delaware
	15_District of Columbia
	16_Florida
	17_Georgia
	18_Guam
	19_Hawaii
	20_Idaho
	21_Illinois
	22_Indiana
	23_Iowa
	24_Kansas
	25_Kentucky
	26_Louisiana
	27_Maine
	28_Maryland
	29_Massachusetts
	30_Michigan
	31_Minnesota
	32_Mississippi
	33_Missouri
	34_Montana
	35_Nebraska
	36_Nevada
	37_New Hampshire
	38_New Jersey
	39_New Mexico
	40_New York
	41_North Carolina
	42_North Dakota
	43_Ohio
	44_Oklahoma
	45_Oregon
	46_Pennsylvania
	47_Puerto Rico
	48_Rhode Island
	49_South Carolina
	50_South Dakota
	51_Tennessee
	52_Texas
	53_Utah
	54_Vermont
	55_Virgin Islands
	56_Virginia
	57_Washington
	58_West Virginia
	59_Wisconsin
	60_Wyoming
	61_Chapter 3_Guide for VAOs
	62_Appendix
	63_International toll-free numbers
	64_Back Cover



