
Subject Re: Waiver Follow up

From

To Burgess, Robin CIV WHS/FVAP

Sent Tuesday, August 24, 2010 3:17 PM

Dear Ms. Burgess: 

This is in response to your August 11, 2010 email. Our assumption is that you merely wish to reconfirm 
information as it is our understanding that we previously provided your office this information. Below 
are your questions and our responses. 

1. The "no later than" DATE that the complete ballot will be sent to UOCAVA voters. 

The Office of Elections will receive the ballots for UOCAVA from the vendor and then provide them to 
the counties no later than the 36th day prior to the General Election (i.e. September 27, 2010). The 
counties will then mail out the ballots no later than the 35th day prior to the General Election (i.e. 
September 28, 2010) 

2. The DATE that ballots must be received by in order to be counted for the 2010 General Election. 

Ballots must be received by the close of polls which is 6:00 p.m. on election day. As such, the date is 
November 2, 2010 by 6:00 p.m. 

3. Does the State of Hawaii allow for the transmission of ballots via email? Via fax? 

We permit the transmission of blank ballots to the voter by email, fax, and mail. Fax is permitted only 
during last week as per HRS Chapter 15, but not earlier. Email and mail may be done anytime. 

4. Does the State of Hawaii allow the return of ballots via email? Via fax? 

Voted ballots may be returned by mail and fax. We do not permit the return of voted ballots by email. 
Technically, fax returns may be done only in the last week. Instructions for our emailed ballots indicate 
that they should be returned by mail. 

5. Does the State of Hawaii provide on-line posting of ballots? 

As we understand your question, the answer is no. 

6. Does the State of Hawaii allow on-line return of ballots? (Ballots can be accessed, voted, and returned 
using an on-line entity) 

No. 

Sincerely, 

SCOTT T. NAGO
  

Re: Waiver Follow up
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Chief Election Officer

"Burgess, Robin CIV WHS/FVAP" <

08/11/2010 01:50 PM To

cc
Subject
Waiver Follow up

Ms. Roldan,
I have a few questions concerning UOCAVA procedures in the state of Hawaii. If you have any questions 
concerning this request, please do not hesitate to call or email me. Please take a moment to answer the 
following questions.
1. The "no later than" DATE that the complete ballot will be sent to UOCAVA voters:
2.The DATE that ballots must be received by in order to be counted for the 2010 General Election.
3. Does the State of Hawaii allow for the transmission of ballots via email? Via fax?
4. Does the State of Hawaii allow the return of ballots via email? Via fax?
5. Does the State of Hawaii provide online posting of ballots?
6. Does the State of Hawaii allow online return of ballots? (Ballots can be accessed, voted, and returned 
using an online entity)

Thanks for 
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